خصوصیات انسان های شاکر و ناسپاس در قرآن
خصوصیات انسان های شاکر و ناسپاس در قرآن در زندگی انسان هم مراحل سخت وجود دارد و هم مرحله های آسان. در همه این زمان ها خداوند با ماست و هوای ما را دارد اما گاهی پیش می آید که در سختی ها به یاد خدا هستیم اما به رفاه که می رسیم ناشکری کرده و خدا را فراموش می کنیم. برای دوری از این حالت باید از نماز و صبر کمک بجوییم.
ویژگی افراد ناسپاس چیست؟
خداوند از ناسپاسی انسان ها بابت ناشکری شان گله دارد. او این گونه افراد را این طور معرفی می کند که وقتی دچار گرفتاری می شوند به یاد خدا می افتند اما وقتی مشکلشان رفع می شود خدا و پرستش او را فراموش می کنند. خداوند در آیه 12 سوره یونس می فرماید:
«وَ إِذَا مَسَّ الْإِنْسَانَ الضُّرُّ دَعَانَا لِجَنْبِهِ أَوْ قَاعِدًا أَوْ قَائِمًا فَلَمَّا کَشَفْنَا عَنْهُ ضُرَّهُ مَرَّ کَأَنْ لَمْ یَدْعُنَا إِلَىٰ ضُرٍّ مَسَّهُ ۚ کَذَٰلِکَ زُیِّنَ لِلْمُسْرِفِینَ مَا کَانُوا یَعْمَلُونَ»
«هنگامی که به انسان زیان (و ناراحتی) رسد، ما را (در هر حال:) در حالی که به پهلو خوابیده، یا نشسته یا ایستاده است میخواند؛ اما هنگامی که ناراحتی را از او برطرف ساختیم، چنان میرود که گویی هرگز ما را برای حل مشکلی که به او رسیده بود، نخوانده است. این گونه برای اسرافکاران، اعمالشان زینت داده شده است (که زشتی این عمل را درک نمیکنند)»
آیا افراد ناسپاس همیشه همین طور هستند؟
درباره این گونه افراد و ویژگی های رفتاری آن ها خداوند در آیات 9 و 10 سوره هود می فرماید:
«وَ لَئِنْ أَذَقْنَا الْإِنْسَانَ مِنَّا رَحْمَةً ثُمَّ نَزَعْنَاهَا مِنْهُ إِنَّهُ لَیَئُوسٌ کَفُورٌ»
«و اگر از جانب خویش، نعمتی به انسان بچشانیم، سپس آن را از او بگیریم، بسیار نومید و ناسپاس خواهد بود»
«وَ لَئِنْ أَذَقْنَاهُ نَعْمَاءَ بَعْدَ ضَرَّاءَ مَسَّتْهُ لَیَقُولَنَّ ذَهَبَ السَّیِّئَاتُ عَنِّی ۚ إِنَّهُ لَفَرِحٌ فَخُورٌ»
«و اگر بعد از شدت و رنجی که به او رسیده، نعمتهایی به او بچشانیم، میگوید: «مشکلات از من برطرف شد و دیگر باز نخواهد گشت» و غرق شادی و غفلت و فخرفروشی میشود»
باید توجه داشت که هر نعمتی نشانه محبت خدا نیست و اگر زمانی خداوند نعمتی را از انسان گرفت همیشه نمی تواند نشانه قهر و غضب باشد بلکه ممکن است آزمایش الهی بوده باشد. ولی انسان چون حکمت الهی و مصالح امور را نمی داند زود قضاوت می کند و مایوس شده و کفر می ورزد.
در حدیث آمده است که «زندگی دو چهره دارد؛ گاهی با تو و گاهی بر علیه تو. آن گاه که به نفع توست مغرور مشو و آن گاه که به ضرر توست صبر پیشه کن زیرا در هر حال مورد آزمایش الهی هستی.
افراد شاکر چه ویژگی هایی دارند؟
البته خداوند حساب انسان های شاکر و سپاسگزار را از سایرین جدا کرده و در آیه 11 سوره هود در مورد آن ها می فرماید:
«إِلَّا الَّذِینَ صَبَرُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحَاتِ أُولَٰئِکَ لَهُمْ مَغْفِرَةٌ وَ أَجْرٌ کَبِیرٌ»
«مگر آنها که (در سایه ایمان راستین) صبر و استقامت ورزیدند و کارهای شایسته انجام دادند که برای آنها آمرزش و اجر بزرگی است»
مومنان سپاسگزار، هم در برابر تلخی ها و شکست ها و هم در برابر پیروزی ها و شادی ها صبر پیشه می کنند و برای جلوگیری از کفر و ناسپاسی خداوند متعال در همه حالات از خودش یاری می جویند.
منبع: سایت ستاره
نظرات شما عزیزان: